En hyldest til Søren Wiuff og de danske råvarer

Årets Wiuff Brancheforeningen for Lokale Fødevarer

Den 14. januar 2025 dannede Svogerslev Kro rammen om en festlig hyldest til Søren Wiuff, der blev hædret for sit enestående bidrag til dansk fødevarekultur. Han blev udnævnt til æresmedlem af Brancheforeningen for Lokale Fødevarer i Danmark, og en nyindstiftet pris blev opkaldt efter ham: “Årets Wiuff”. Prisen skal fremover årligt tildeles en person, der – ligesom Søren Wiuff gennem mere end fire årtier – har ydet en særlig indsats for danske råvarer og bidraget ekstraordinært til dansk fødevarekultur.

Søren modtog rosende ord fra flere sider, blandt andre fødevareminister Jacob Jensen (V), der fremhævede Sørens fokus på gode råvarer og hans evne til at udfordre som en afgørende forudsætning for Ny Nordisk Køkkenmanifest.

”Du viser, hvor stor og hvor god smag, man kan opnå i de lokalt dyrkede gulerødder og asparges. Du er villig til at prøve nye ting af, og det drømmer jeg også om, at fremtidige prismodtagere vil have modet til,” sagde ministeren blandt andet.

Madanmelder, forfatter og underviser Helle Brønnum Carlsen, der selv brænder for gastronomi og madkultur, brugte en levende metafor i sin tale, da hun sammenlignede Søren med de asparges, han har arbejdet så dedikeret med: “Du gik forrest og spirede op gennem den sorte asfalt, der havde lagt sig over den danske fødevareproduktion,” sagde hun og beskrev Søren som en sand ildsjæl og en garant for lokal fødevarekvalitet.

Bestyrelsesformand i Brancheforeningen Jesper Zeihlund kaldte Søren Wiuff for en ledestjerne. Han fortalte, hvordan Søren Wiuffs dedikation og høje standarder har sat et uudsletteligt aftryk på både dansk landbrug og gastronomi samtidig med, at han formår at begejstre og inspirere almindelige danskere til at spise gode råvarer. ”Ud over at du er en gudbenådet, dygtig og visionær landmand, er du også et fantastisk menneske, der interesserer sig for de mennesker, du har omkring dig – om det er kokke, landmænd eller dine ansatte,”anpriste Jesper Zeihlund.

Flere end 50 gæster var mødt op på Svogerslev Kro for at tage del i fejringen af, hvad Søren har gjort for gastronomien og landbruget i Danmark. En pioner inden for dansk gastronomi, der har inspireret både kokke, producenter og forbrugere

Et stort og velfortjent tillykke til Søren Wiuff med denne flotte hyldest.