Brancheforening lanceret med ambitiøse planer

Brancheforening for Lokale Fødevarer i Danmark blev torsdag den 16. maj lanceret ved et kickoff-arrangement i Søren Wiuffs lade på Brogården i Gislinge ved Holbæk. Arrangementer samlede repræsentanter fra hele fødevarekæden, inklusive producenter, grossister, detailhandlen, foodservicesektoren og forbrugerne.

Lanceringen

Ved arrangementet blev foreningens rammer, visioner og kommende tiltag præsenteret. Fødevareminister Jacob Jensen (V) udtrykte sin støtte til den nye brancheforening og sagde:

I Danmark er vi heldige at have et landbrug, der producerer fødevarer i høj klasse. Men de lokalt producerede varer har mere karakter af værtindegaver end en fast bestanddel af hverdagsmaden. Jeg ser frem til at følge brancheforeningen og ønsker jer god arbejdslyst.”

Videnschef Hannibal Hoff fra Madkulturen påpegede, at det lokale fokus er blevet større hos danske forbrugere, men at lokale råvarer stadig fylder mindre på tallerkenerne.

”Ifølge Madkulturens undersøgelser er de fleste danskere i tvivl om, hvilke råvarer der er lokale og i sæson. Der er derfor et klart potentiale og et ønske, men forbrugeren har brug for hjælp og vejledning,” sagde han.

Opbakning og planer

Der var stor opbakning til foreningens formål, og gennem en kombination af indlæg, dialog og debat blev både kortsigtede og langsigtede planer diskuteret. Foreningen sigter bl.a. mod at hjælpe nicheproducenter med synlighed og afsætning. Lisbeth Toft Christensen fra Rokkedyssegaard Bær, medlem af arbejdsgruppen og nu bestyrelsen, udtalte:

”Det er især sjovt for os at være med til at supportere de små eller nye virksomheder. Så de kan få lov til at være med og lære af nogle af dem, der har fået det til at fungere”, fortalte hun fra podiet.

Strategiske partnere

BDO er én af de strategiske partnere. Om årsagen til at involvere sig i arbejdet sagde Senior Manager Toftegaard, Mette bl.a.:

”Jeg og vi hos BDO er stolte af at være med som strategisk partner og glæder os til at bidrage med i særdeleshed ESG-perspektivet, da vi er helt overbeviste om, at den agenda vil være med til at booste afsætningen af danske fødevarer i den danske fødevare værdikæde.”

Initiativtagerens vision

LFDK er resultatet af en meget lang rejse omkring lokale fødevarer, som foreningens initiativtager og Forperson for bestyrelsen Jesper Zeihlund har været en del af i snart 2 årtier.

”Det er ny måde at tænke faglige fællesskaber på, og jeg tror inderst inde i mit hjerte, at det også er den rigtige løsning. Hvorfor er det så ikke gjort før? Ganske enkelt fordi det er svært. Men jeg er overbevist om, at det er besværet værd. Vi har allerede 4 konkrete spor, som vi arbejder videre med allerede inden sommerferien. Dampen er oppe og kursen er rigtig – LFDK bliver banebrydende nyt for hele agendaen omkring lokale fødevarer,” udtaler han.

 

 

”Det er ny måde at tænke faglige fællesskaber på, og jeg tror inderst inde i mit hjerte, at det også er den rigtige løsning. Hvorfor er det så ikke gjort før? Ganske enkelt fordi det er svært. Men jeg er overbevist om, at det er besværet værd. Vi har allerede 4 konkrete spor, som vi arbejder videre med allerede inden sommerferien. Dampen er oppe og kursen er rigtig – LFDK bliver banebrydende nyt for hele agendaen omkring lokale fødevarer,” udtaler han.