Den 25. februar samledes 65 passionerede fagfolk og andre madinteresserede til Brancheforening for Lokale Fødevarer i Danmarks første årsmøde.
“Der, hvor man virkelig skaber udvikling, er der, hvor man sætter sig sammen med nogen, der kan og gerne vil hjælpe,” indledte bestyrelsesformand i Brancheforeningen, @Jesper Zeihlund. “Alle i værdikæden skal opføre sig ordentligt, og det sikrer vi bedst ved at lære hinanden at kende.”
Så det brugte vi resten af dagen på at skabe rammerne for. En spændende og udbytterig dag med interessante indlæg og gode samtaler.
Direktør hos Meny, Richo Boss, præsenterede tal fra dansk dagligvarehandel, som tydeligt viser, at forbrugerne i høj grad foretrækker discount. “Hvis ikke vi gør noget aktivt, vil alt komme til at handle om pris. Hvis ikke danske forbrugere kan se forskellen, har vi ikke været dygtige nok. Vi skal derfor blive tydeligere på varerne, kvaliteten og de oplevelser, vi kan tilbyde kunden.”
Et væsentligt tiltag i denne strategi er Danske Madskatte, hvor MENY sætter fokus på leverandører og producenter, der har en særlig kærlighed til mad, og som arbejder med kvalitet og innovation. Sortimentschef i MENY, Anette Christensen, og direktør i Dagrofa, Jesper Gottschalck Bjerring, supplerede ved at fortælle om udvælgelsen af Danske Madskatte og Dagrofas vision om at skabe de bedste madoplevelser.
Danske Madskatte indebærer også et samarbejde, hvor producenter og leverandører kan bruge hinandens produkter på kryds og tværs, lære af hinanden og udvikle sig sammen – præcis som tanken er med LFDK.
Som eksempel på en Dansk Madskat fortalte Maiken Wiese Banner fra Food People om Jalm&B (hvis fremragende surdejsboller vi alle nød til morgenmad ), om at blive en del af konceptet og den platform, det giver.
At forbrugerne gerne vil have danske og lokale produkter, har vi set i mange undersøgelser. Jacob Høgild fra Human Engage og Birgitte Pedersen fra FutureComm delte indsigter fra deres store forbrugerundersøgelse fra november 2024, som blandt andet viste, at danskerne gerne vil guides til bedre valg, når de handler fødevarer. For at skabe udvikling og handling skal forbrugerne inddrages og have nem adgang til viden. Det kan du også læse mere om her.
Lene Tvedegaard fra Gartneri Toftegaard, Lisbeth Christensen fra Rokkedyssegaard og Fie Wilkies fra Din Likør delte deres historier om at arbejde med passion, innovative løsninger og kernefortællinger for at gå fra idé til virkelighed og blandt andet opbygge en stærk gastrodestination.
Der blev også tid til en samtale med LFDK’s æresmedlem, Søren Wiuff, på scenen samt en præsentation af kriterierne for tildeling af hædersprisen Årets Wiuff, som årligt uddeles til en dansk fødevareproducent.
Tak til alle, der tog sig tid til at deltage, dele jeres indsigter og bidrage med kommentarer, spørgsmål og andre input. Vi arbejder videre med ekstra energi og inspiration efter den store opbakning.
Også stor tak til Dagrofa A/S for opbakning, støtte og for at stille faciliteter til rådighed, så vi kunne afvikle dagen i gode rammer.
Foto af Fotograf Benita Rasmussen & Marius Zeihlund
Hjemmeside leveret af scweb.dk